LoftBlikket_Logo_neg.png

«Man blir aldri utlært som båtfører - man kan alltid lære noe nytt!»

Du har mest sannsynlig lyttet til han mens du har drukket morgenkaffen, eller på vei til jobben. I hele 14 år har han stått opp klokken 05.00 for å underholde nordmenn i morgentimene på radioprogrammet Morgenklubben med Loven og co. Møt Øyvind Loven; komiker, radiovert og båtentusiast. I dag er det båtentusiasten vi ønsker å snakke med. Vi møter han en solrik dag på Aker Brygge, for å ta en prat om hvordan han løfter blikket på sjøen.

Foto: Karina Halvorsen + Privat

Båten er på hytta

– Båtentusiasmen har vært med meg hele livet. Jeg elsket å gå langs kaia og se på alle båtene, og drømme meg litt bort. Også har jeg alltid vært nysgjerrig. Jeg elsker å lære ny ting, og på den måten lærte jeg å kjøre båt, forteller Øyvind. Han har hatt flere båter opp gjennom årene. Nå har han en Targa 37. 

–Jeg har kjøpt litt større båt for hver gang familien økte, men nå har jeg nok landet, sier han med glimt i øyet. Jeg er veldig opptatt av at vi skal ha en romslig og trygg båt, siden båten liksom er hytta vår. Sommerferiene tilbringer han stort sett i «Targa´en», fra Oslo og sørover langs kysten. Han tar også gjerne en tur over til Sverige og Danmark. 

Opplevde uvær

På spørsmål om han noen ganger føler seg utrygg på sjøen, svarer han bastant; nei, og legger til; så og si aldri.

–Jeg har stor respekt for sjøen og derfor tar jeg også mine forholdsregler. Jeg mener at det skal være hyggelig på båttur, og det er ikke spesielt hyggelig å kjøre båt i dårlig vær. Jeg sjekker for eksempel alltid værvarsel godt før vi drar på langtur. Til tross for at man gjør det, kan man jo likevel bli overrasket. Vi var uheldig et år da barna var små. Da kom det brått dårlig vær, som ikke var meldt. Familien var på vei til venner i Kristiansand, da det plutselig ble kraftig vind og store bølger. Vi var et godt stykke ut på havet. Kone og barn ble redde og holdt seg nede i lugaren. Jeg følte at jeg hadde kontroll, men følte på redselen for at noen skulle skade seg når båten gynget som den gjorde. Heldigvis gikk det bra, men sånne turer ønsker man ikke å oppleve igjen.  

«Når du styrer båten, skal du styre båten – ikke styre med alt mulig annet!»

Øyvind Loven

Alltid med kniv

Hvilke sikkerhetsprodukter har du alltid med på tur?

–Redningsvest selvfølgelig. Også går jeg alltid med kniv. Faktisk nå også, sier han og drar fram en lommekniv fra lomma.

–Kanskje ikke helt innafor her på Aker Brygge, men jeg skal ut i båt etterpå altså, sier han spøkefullt. Også har jeg VHF-radio da, det vel også å regne som et sikkerhetsprodukt.

Morgenfugl - også på sjøen

–Jeg velger ofte å reise ut grytidlig på morgenen, sånn i 5-tiden. Jeg får vel skylde på jobben min at jeg er vant med å våkne så tidlig. Det å kjøre ut fra havna, når havet er blikkstille, og jeg har en varm kaffe i hånden – det er deilig det. Det er kanskje det beste jeg vet med det å være i båt; lydene, luktene og friheten. Rolige morgener på sjøen er gull!

–Jeg kjører veldig sjelden i mørket. På sommeren i Norge er det jo lyst til langt på natt, og når det er mørkt foretrekker jeg å sove framfor å kjøre båt. Jeg skal jo tidlig opp vettu, sier han og blunker.

Nesten-ulykke

–Heldigvis har jeg ikke opplevd noen ulykker på sjøen. Bank i bordet. Men jeg opplevde en nesten-ulykke for noen år tilbake som var ordentlig ubehagelig. Jeg hadde god fart fremover i Targa´en, da en liten motorbåt innhenter meg rett foran båten, med en gutt på vannski bak. Gutten på vannski falt i vannet rett foran meg. Heldigvis klarte jeg å lese situasjonen litt før det skjedde, slik at jeg rakk å sakke farten og svinge mot babord. Hadde jeg vært uoppmerksom her, kunne det gått alvorlig galt. Jeg kjørte faktisk bort til dem og tok en alvorsprat. Dette var unge gutter og jeg kjeftet ikke altså, men jeg fortalte dem at dette kunne ha endt katastrofalt for oss alle. Jeg håper og tror at de forstod alvoret og lærte av det.

Far-sønn-tid

Loven har selv to sønner som har vokst opp med sommer i båt fra de ble født.

–Det å lære opp gutta til å kjøre egen jolle var en veldig hyggelig far-sønn tid. Vi satt sammen i den lille jolla og pratet og pratet. Det første jeg lærte dem var at «når du styrer båten, så er det nettopp det du skal gjøre». Da skal du ikke konsentrere deg om noe annet. Det er vel her mange gjør feil, og blir for opptatt av å følge med på mobilen, på de andre i båten, på det som skjer på land eller rett og slett bare stirrer ned i kartet altfor lenge. Folk må løfte blikket mye mer, det er helt sikkert. Så jeg synes det er bra at dere har en slik kampanje som dette. Og for all del; ikke kjør vinglete, legger han til. Det har jeg fortalt dem. Kjører du vinglete er det ingen som klarer å lese hvordan du kjører.

Det å lære opp gutta til å kjøre egen jolle var en veldig hyggelig far-sønn tid. Vi satt sammen i den lille jolla og pratet og pratet.

Øyvind Loven

Alle kan gjøre feil

–Men alle kan gjøre feil. Også jeg, innrømmer Loven, og poengterer at han absolutt ikke ønsker å framstilles som en som er feilfri. En gang hadde jeg litt for stor fart nærme en havn der mange båter lå til anker og sikkert koste seg med god mat og drikke. Bølger fra meg gjorde at det gynget godt i båtene, og kanskje fikk noen folk kaffen sin i fanget for alt jeg vet. Da fikk jeg så dårlig samvittighet at jeg kjørte bort i min lille jolle etterpå, og sa unnskyld til alle.

–Jeg tenker at man aldri blir utlært som båtfører. Jeg lærer noe hvert år, jeg. Og jeg håper at jeg har lært bort ett og annet til andre også på veien.

Løft blikket

På spørsmål om at han har noen siste tips til andre som skal ferdes på sjøen i sommer, svarer han:

–Skal du være båtfører, så vær nettopp det. Les trafikken og løft blikket. Ikke bare fremover, men ta også en titt bakover i ny og ne, og se hva du etterlater deg av bølger for andre. Og ellers er det viktig å nyte sjøen da, legger han til med sitt sedvanlige, store smil, før hang gjør seg klar til en herlig ettermiddagstur på sjøen i sin finske «hytte». 

Løft blikket!

LØFT BLIKKET er en holdningskampanje med et mål om at alle som ferdes i båt skal bli flinkere til å ta mer bevisste valg, både for egen og andres sikkerhet. Det må mer enn dette fokuset til for å redusere ulykkestallene, men ønsket er at LØFT BLIKKET- kampanjen kan være en vekker for båtfolk, og starten på en holdningsendring på og ved sjøen.

Alt tyder alt på at 2023 også kan bli en aktiv båtsommer. Da er det ekstra viktig å ha fokus på sikkerhet.

Sjøfartsdirektoratet, Kystverket og Redningsselskapet oppfordrer alle til å løfte blikket!
Med økt bevissthet og oppmerksomhet på sjøen bidrar alle til en fin og trygg båtsommer både for oss selv og andre.

Til alle som ferdes på og ved sjøen:

kystverket-primar-cmyk.png
sjofartsdirektoratet.png
Redningsselskapet_Logo.png