LoftBlikket_Logo_neg.png

Nær påkjørt da han dykket

Michael var i vannet og ante fred og ingen fare da en båt kjørte over bøylina hans. Nå håper fridykkeren at flere tar hensyn til dykkeflagg.

Foto: Sandor Dahl + Privat

- Båten fikk faktisk motorstopp etter å ha kjørt over bøylina, og siden jeg allerede var i vannet måtte jeg jo hjelpe til, sier Michael Byø.

Hendelsen 42-åringen fra Stord opplevde i 2016 sitter fortsatt godt i. Selv med 30 års erfaring som fridykker, og flere ubehagelige opplevelser, er det denne han husker best:

- Jeg dykket om lag 20 meter fra land, og gjorde som jeg alltid gjør: Ankret opp båten med synlig dykkeflagg, forklarer Michael.

I rolig fart kom en snekke mot han. Uten tegn til å vike eller stoppe.

- Jeg tenkte at de ser meg når båten er ankret opp med dykkeflagg og det hele, men jeg stolte litt for mye på båtføreren, og måtte svømme ganske fort for å komme meg unna, sier 42-åringen.

Til alt hell gikk det bra med Michael.

Fridykking

Som fridykker har mannen fra Stord sett litt av hvert, både over og under vann. Etter at interessen for fridykking kom som 12-åring har han – året rundt – hatt mange, flotte opplevelser under vann.

Fridykking er dykking uten annen luft enn den du har i lungene. Mens noen jakter dybderekorder og presser kroppen til det ytterste, jakter andre på fisk og naturopplevelser. Michael er i den sistnevnte kategorien:

 

"Fridykking er min versjon av å gå på tur i skogen. Bare under vann. Livet under vann er bare helt magisk, og for meg er det en slags meditasjon. Så er det ekstra gøy å kunne få selvfanget fisk til middagsbordet"

Michael Byø

– Vet ikke hva dykkeflagget betyr  

Fridykking vil nok for mange kunne sies å være en risikosport. Det synes Michael også, men ikke nødvendigvis kun på grunn av dykkingen:

- Jeg opplever ofte at det dessverre er mange som ikke kjenner til dykkeflagget. Mange båtførere vet ikke hva flagget betyr selv om dette er pensum til båtførerprøven. De blir gjerne nysgjerrige og kjører nærmere for å se hva som skjer, sier Michael, som minner om at lydene i sjøen er annerledes og det ofte er vanskelig å vite hvor langt unna en båt er.

- Som fridykker ligger vi i overflaten og er bare under vann i korte perioder. Dermed er vi mer eksponert for båttrafikk enn de som dykker med flaske, forklarer han.  

 

Signalflagg A, ofte kalt dykkerflagg, er et internasjonalt maritimt signalflagg som representerer følgende beskjed:
Jeg har dykker nede. Holdt godt klar, og gå med sakt fart

Må ta hensyn til hverandre

Selv om han mener at båtførerne må ta mer hensyn, hviler det også et ansvar på dykkerne.- Det er et delt ansvar: Vi som dykkere må gjøre oss mest mulig synlig, og båtførerne må løfte blikket og følge med på sjøen, sier Byø, som tar flere forholdsregler når han dykker:

– Jeg prøver å være så synlig som mulig aller steder hvor jeg dykker med blant annet bøye, dykkeflagg og gul line, men spesielt når jeg dykker på utsatte plasser, når det er tidevannsstrømmer eller langs land på populære badeplasser. Og selv om vi har lov til å dykke over alt, så prøver jeg å holde meg langs land så jeg ikke blokkerer leia for båttrafikken.

Nå ser Byø frem til en sommer med mye dykking, og håper at både dykkerne og båtførerne tar hensyn til hverandre:

"Så får vi alle noen fine opplevelser - både over og under vann!"

Michael Byø

Løft blikket!

LØFT BLIKKET er en holdningskampanje med et mål om at alle som ferdes i båt skal bli flinkere til å ta mer bevisste valg, både for egen og andres sikkerhet. Det må mer enn dette fokuset til for å redusere ulykkestallene, men ønsket er at LØFT BLIKKET- kampanjen kan være en vekker for båtfolk, og starten på en holdningsendring på og ved sjøen.

Alt tyder alt på at 2023 også kan bli en aktiv båtsommer. Da er det ekstra viktig å ha fokus på sikkerhet.

Sjøfartsdirektoratet, Kystverket og Redningsselskapet oppfordrer alle til å løfte blikket!
Med økt bevissthet og oppmerksomhet på sjøen bidrar alle til en fin og trygg båtsommer både for oss selv og andre.

Til alle som ferdes på og ved sjøen:

kystverket-primar-cmyk.png
sjofartsdirektoratet.png
Redningsselskapet_Logo.png